Sunday, July 10, 2011

cara owang dedulu wat kawin

 bab ni aku mungkin x berapa sedar sangat kes ini zaman starwars mah,,, semuanya modern fesyen... lau zaman pendekar mustarrrr dulu... amat berbeza sama sekali.... boh.... ni nak bukak cite sal perbandingan owang dedulu n owang sekarang yang dah naek

miang sangat nak berbini.... yo lah kan... lau xda bini pun, x gunalah hidup ni... apa guna ada laki dan pompuan kat dunia ni. sudah pastinya untuk berpasangan. , lau asyik solo je dari kematu sampai ke tulang retak... ape plak kowang nak menjawab kat dunia sane??? hehe. memandai plak aku nih...

masa tgk tv kat ruang tamu nuh... tajuk utama duk cite sal kawin je. mmg klakar lah cite tu... tapi ape yang bez kat cite tu... diowang wat cara kawin penuh ngan istiadat kekampungannya, but cara kampung pun aku salute mah.... lau nak ikut stail bandar ni,,, ape yang ade... selesai tunang, duk atas pelamin diam2. pastu makan sedap2, dah abiz makan, perut kenyang,bersalam plak ngan owang yang sekutu ngan kita... huh macam bowink je. lau aku la kat situasi camtu. gerenti aku tetido kat atas pelamin tu.. bowink nak mampuih tahap kambing...... duit kuar banyak., but cam gini je resultnye.... maleh aku nak melayan...

"jgn mcm2 sama gue..ni, asli jawo nye"

yang stail kampung ni plak... mmg interesting gila mangkuk punya,, salute abiz brooo...... dari starting hingga lah ke final odyseyy sememangnya cukup ngan tradisi dan budaya yang harmoni... tidak aku menyangka, suasana kampung lebih stylish dari bandar... maklumlah bandar ni pentingkan populariti.. pasal tu bowink... cara adat kampungnye... selepas je selesai meminang.. cukup bulan kawin. tu dah memang biasa la kan.. in the end,, cite pasal kawin yang gempak tu..

masa nak meminang bakal istri tercinta,, semestinya perlu ada bunga bunga sket untuk meriahkan majlis... maksudnye adegan berbalas pantun... fulamak,, pandai plak diowang berbalas pantun, bukan nye men 2 kerat je.. 8 kerat pun adelah bro.... men gila ko. setelah puas membalas,, akhirnye bapa kepada si istri mengaku kalah. x dapat meneruskan pantun kes xda idea nak bagi kat si bapa kepada lelaki ini... memang dia surrender... akhirnye,, sudah berdebat kaw2,, maka persidangan menyarung kan cincin pun diadakan... selesai lah sudah adegan meminang ni.

"ni cincin yg men putaq2 tu,skali putaq RM1..boleh pki x ?"

time starting kawin,,, brader2 n sister2 duk cara sopan mah.. mengadap pengantin. bersila punya.. x men lah duk kat kusi nuh... yang penting adat kena ader... and then pertengahan kawin nuh,, pendekar2 handal semua menunjukkan keberanian dan kehebatan beliau dihadapan pengantin.... fulamak.... cau cin cau siot...... bukan calang2 ni. mmg bez la nengok aksi dia.. beliau juz tunjukkan skill silat je lah, xdalah sampai diowang nak pecah kan batu menggunakan tengkorak beliau. lau pecah kepala, memang slack la gitu, wat kacau je di majlis terhormat ni.


kalau dah nama kampung, cara makan pun gerentilah stail kampung... x men lah sudu garpu ni.. makan cuap menyuap pakai tangan jew... hehehe. maklum lah dah sah suami isteri. so x kisah la tu... in the final setelah selesai wedding diantara si jebat dan puteri gunung kinabalu ni, penghuni disitu pun mencabutkan diri,, kes makanan dah penuh kat dalam usus perut ni... but kowang jangan x tau,, cara diowang blah pun pakai adat mah... mula2 bersalam dulu sebagai tanda penghargaan.. and then diberikan beliau gula2 and bunga telur dan juga kain lap... yang aku maksudkan pakai adat tu adalah time diowang blah,, semua penghuni disitu menunduk pada para pengantin tu... wah,, memang satu keadaan yang agak luar biasa...

aku x menyangka langsung bahawa perkahwinan secara kampung adalah lagi baik dan lebih gembira kalau nak dibandingkan dengan kawin bandar... terutama sekali tentang adat istiadat. kalau lah owang bandar wat stail gini,,, kan bagus.. hehe. arios amigos

1 comment:

amir aizat said...

tahu takpe,sye suke perkahwinan di kg.haa cepat2 lah kahwin ye! haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...