Saturday, January 31, 2009

POETICAL KINGDOM demo 2008


Sebenarnya aku mula mengenali POETICAL KINGDOM sewaktu diorang joint rentak juara lagi,sebuah program pencarian band anjuran RTM tak silap aku 2 tahun yang lepas.Pada masa itu mereka popular dengan lagu mereka iaitu batu belah batu bertangkup dalam kalangan peminat rentak juara itu sendiri termasuk aku.

Kelainan yang dibawa POETICAL KINGDOM pada ketika itu,dapat dilihat melalui lagu ini yang lebih ke arah muzik melodic power/heavy metal dan satu-satunya band heavy metal pada pertandingan itu.Lagu ini jugalah yang telah membawa mereka ke pusingan akhir,namun begitu telah gagal menambat hati juri-juri pada malam itu,dan hanya mendapat sagu hati sebagai habuan.

Mereka yang dibarisi oleh (Rizal-guitar/vocal..Nazri-guitar..Azhar-bass dan Burn-drum) telah meriliskan demo pertama mereka setahun kemudian,dan lagu batu belah turut dimuatkan di dalam demo ini.Lagu-lagu di dalam demo ini yang dipenuhi dengan solo both guitar yang sememangnya membuatkan anda teruja mendengarkannya,ditambah pula dengan suara vokalisnya yang trash metal.


Lagu-lagu di dalam demo ini turut menyelitkan sedikit elemen-elemen muzik kemelayuan dan irama padang pasir yang dapat kita dengarinya di beberapa buah trek,dan mungkin dengan ini mereka boleh mewujudkan sebuah band yang berlainan dari band yang sedia ada di Malaysia.Namun begitu kekecewaan tarpaksa saya luahkan apabila lagu di trek 3 hingga trek 6,soundnya agak tenggelam dari segi bunyian intrumen berbanding lagu di trek 1 & 2,dan ini mungkin berpunca dari jururakam demo ini,ataupun faktor studio yang tidak mengizinkan ketika itu.


Cover untuk demo ini juga kurang menyerlah di mata saya,dan ini mungkin berpunca dari pemilihan art untuk muka hadapannya,dan hanya mengggunakan khidmat "photocopy" sebagai sebagai cetakan.Jika kita sekali pandang akan demo ini,mungkin kita menyangkanya ia sebuah demo rilisan band yang bergenrekan black metal namu begitu,hakikatnya ianya sebuah demo yang berpaksikan pada heavy metal.

Sebanyak 6 buah lagu di dalam demo ini 2 daripadanya lagu berbahasa inggeris,antaranya batu belah batu bertangkup,si tanggang,panorama,serfdom,hell,firaun dan sebuah lagu cover daripada lagenda trash metal Malaysia CROMOK iaitu la crosse,dan bagi saya sendiri lagu "killer" di dalam demo ini seperti batu belah batu bertangkup,si tanggang,hell dan serfdom.Bagi penulisan liriknya pula ke arah pangajaran kepada kita,ketuhanan dan berkisar sedikit tentang hari-hari kehancuran bumi.Kepada mereka yang berhajat ingin memiliki demo ini atau sebaliknya,bolehlah berhubung dengan saudara Rizal di alamat e-mail:rizalask@yahoo.com ataupun myspace.com/poetical kingdom.

RATING:**1/2

Saturday, January 24, 2009

PRIMAL FEAR (new album 2009)



Primal Fear merupakan band yang berpaksikan pada muzik speed/power metal kini bakal meriliskan album terbaru mereka yang bertajuk 16.6 (Before The Devil Knows You’re Dead!) yang telah pun selesai dirakamkan dan diadun,dan hanya menunggu masa untuk untuk diriliskan iaitu pada bulan may ini..
Kepada peminat-peminat Primal Fear ataupun power metal nantikannya..

Friday, January 16, 2009

GAMMA RAY (insanity and genius 1993) review!!!




Merupakan album ke-3 Gamma Ray,bersama line-up klasiknya iaitu Ralf Scheepers:Vocals,Kai Hansen:vocals & guitars,Dirk Schl├Ąchter:vocals & guitars,Jan Rubach:bass dan Thomas Nack:drums.Album ini juga merupakan album terakhir Ralf Scheepers bersama Gamma Ray sebelum mengundurkan untuk mengisi kekosongan sebagai vocalist kumpulan lagenda NWBOHM iaitu Judas Priest,namun begitu hasratnya tidak tercapai walaupun telah memenangi uji bakat pencarian vocalist menggantikan Rolf Halford yang ketika itu mengundurkan diri,akibat daripada kata sepakat tidak dapat di capai antara anggota kumpulan.Masalah juga melanda apabila Ralf ingin kembali bersama Gamma Ray,faktor jarak yang jauh antara rumah kediaman Ralf yang terletak di Stuttgart,Germany bersama anggota kumpulan yang lain yang menetap di Hamburg,Germany menyusahkan lagi untuk mereka berlatih bersama-sama yang mengakibatkan Ralf membuat keputusan untuk mengundur diri,dan pada tahun 1997 dia telah menubuhkan sebuah kumpulan yang juga bekonsepkan power metal iaitu Primal Fear.


Semenjak aku mendengar album ini buat kali pertama,aku tertarik dengan lagu pembukaan album ini iaitu tribute to the past yang sememangnya sound melodic power metal.No return trek 2 yang membuat aku meneruskan lagi hasratku untuk menghabiskan mendengar lagu-lagu di dalam album ini.Namun begitu,insanity & ginius di trek 3 kurang "menyengat" di awal pendengaran ku,setelah berulang kali ku mendengarkannya aku mula tertarik dengan lagu ini terutama sekali pada part chorusnya.Kini tibalah pula 18 years,the cave principal di trek 4 & 5 (side A)yang lebih ke arah hard rock,dengan sedikit elemen rock & roll musiknya,begitu juga dengan trek di side B future madhouse dan your turn is over.Last before the storm di trek 2 side B bermula dengan agak laju dan ditambah pula dengan solo solo bermelodi dari dirk dan kai dan lagu-lagu sebeginilah lagu kegemaranku,giliran heal me pula di trek 4 (kalau nak dengar kai jerit dengar lagu ni)dan gamma ray dengan di trek 5 dengan elemen hard rock campur melodic metal.Cover untuk album pula cukup menarik,hasil tangan daripada Kai Karczewski yang berkonsepkan simbol ying & yang (orang cina punya!!)..yang menggabungkan api dan air..cukup menarik,dan dapat menarik minat para pembeli untuk memilikinya,mahupun mereka yang yang saja-saja mahu membeli kerana tertarik dengan hasil ilustrasinya..sekian.

RATING:**1/2

MALEX (wira cosmo 2006)



Wira cosmo merupakan buah tangan terbaru dari MALEX,yg dibarisi oleh Malik gitaris,Rahmat vokal,Ajak bass,Wan keyboard dan Rafee drum yg bergenrekan muzik proggresif melodic metal.Album ini merupakan album ke-dua mereka selepas rilisan pertama meraka yg bertajuk euphoria pd tahun 2002.Sebanyak sepuluh buah lagu dihidang di dlm album antaranya mengapa,(pernah mereka bawakan secara lagsung pd anugerah planet muzik 2006),wira cosmo,juara,siksa,pentas dunia dan banyak lagi.Kehebatan album tidak perlu disangkal lg,yg dipenuhi dengan solo-solo berapi dr Malik yg juga merupakan tulang belakang band ini,ditambah pula dengan suara vokalisnya yg high pitch,mirip suara Yantzen vokalis kumpulan rock Rusty Blade.

Terdapat dua instrumental di dalam album ini iaitu delirium di trek 6 dan euphoria di trek 10 yg membuatkan anda memutarkannya lagi...lagi...dan..lagi.Jika anda ingin mendengarkan lagu yg agak speed,dengan elemen-elemen proggresif anda boleh dengarkan,mengapa,siksa dan arah,bagi mereka yg ingin pula mendengarkan irama hard rock dengan elemen proggresifnya anda blh dengarkan wira cosmo,juara dan keampunan.Seterusnya ke trek yg agak slow yg sememangnya dipenuhi dengan elemen proggresif MALEX itu sendiri dpt kt dengarkannya di trek 5 iaitu pentas dunia dan petanda di trek 8.


Album ini telah pun diriliskan pd tahun 2006 oleh Muzik Box Production,dan sekiranya anda masih tercari-cari album ini,anda bolehlah langsung berhubung dengan saudara Fadzhil di alamat e-mail:muzikbox@hotmail.com

RATING:***1/2

Monday, January 12, 2009

review album!!

untuk review album ini,aku hanya akan review band yg aku layan terlebih dahulu dan seterusnya kepada band2 yg aku kurang layan..mrfarid

Sunday, January 11, 2009

Iron Maiden a matter of life and death review..!!




A matter of life and death,itulah tajuk album terbaru dari IRON MAIDEN yang jg merupakan album studio ke-14 mereka.Album ini mengandungi 10 buah lagu dimulakan dengan different world di track yg pertama,jg merupakan single kedua utk album ini,these colours don't run di track yg ke kedua,brighter than a thousand sun di track ke tiga,the pilgrim di track yg ke-empat,the longest day di track yg kelima,out of shadows di track yg ke-enam,the reincarnation of benjamin breeg track yg ketujuh,yg juga merupakan single pertama utk album ini,for thr greater good of god track yg kelapan,lord of light track yg kesembilan,dan diakhiri dgn the legacy di track yg kesepuluh.Seperti album2 IM yg lepas di mn durasi bg sesetengah lagu agak panjang,masih dikekalkan di dlm album ini seperti lagu for the greather good of god,the legacy,brighter than a thousand sun,the longest day,the reincarnation of benjamin breeg,dan lord of light,di mn durasi bg lagu2 ini tujuh minit ke ats,namun begitu ianya tidak membosankan kerana muziknya yg sering bertukar ganti dan solo berharmoni dr tiga gitarisnya ini membuatkan anda layan terus album ini.Bagi penulisan lirik2 di dlm album ini pula berkisarkan tentang kehidupan yg berunsur semangat dan tentang kematian.Album ini masih lg meggunakan khidmat penerbit dua album mereka yg lepas iaitu KEVIN SHERLEY dan telah dirakamkan serta diadun di SORM WEST STUDIO LONDON.Album ini dikeluarkan pd tahun 2006 oleh lebel gergasi iaitu EMI Malaysia dan baru dua tahun lebih berada di pasaran,dan sekiranya anda berminat bolehlah anda dapatkanya di toko2 musik berdekatan anda,dan pastikan ianya ORIGINAL!!!

RATING:**1/2
mrfarid..

Tuesday, January 6, 2009

NEW

Assalamulaikum...salam sejahtera.
Tujuan aku buat blog ni,adalah bertujuan utk memberi pengunjung2 blog aku ni sedikit sebanyak info tentang band2 heavy/power metal di dunia ini,serta ulasan2 album dan berita terbaru dr mereka...Insya ALLAH...kepada sesiapa di luar sana yg ingin memeberi sebarang pandangan mahupun cadangan aku alu-alukanya dan kepada mereka2 yg ingin menjual stuff power/heavy metal dalam bentuk LP,TAPE2 lm,cd,t-shirt second hand mahupun yg baru janji ORI!! aku sedia membelinya....dengan syarat harga yg berpatutan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...